ALS JE TEKENT ZIE JE MEER

ALS JE TEKENT ZIE JE MEER

TWEE HEREN TE BIECHT
Enkele jaren geleden, toen ik op de Wackers Academie zat in Amsterdam heb ik een keer getekend in “ons’lieve vrouw op solder”. In de serene sfeer van deze kerk zaten twee heren hun wandaden te overpeinzen, dacht ik. Eén van hen was duidelijk te groot voor de kleine eeuwenoude kerkbankjes. Ik vond dit zo’n mooi beeld. Die dag heb ik nog een flink aantal andere tekeningen gemaakt, maar deze heb ik nog.

TEKENAARS ZIEN MEER

Als ik nu door het centrum wandel, weet ik nog exact wat ik wel en niet op papier heb vastgelegd toendertijd. Alles wat je tekent wordt, als het ware, in je geheugen gegrift. Met fotograferen werkt dat niet zo.
Op mijn PC staan enkele duizenden smartphone-foto’s, waarvan ik de herkomst niet meer weet. Prachtig apparaatje hoor, daar niet van. Want je kunt snel kijken, kieken en delen. Maar het is zo vluchtig als een luchtbel.

Ik wil hier maar mee zeggen: als je aan een vakantie echt waardevolle herinneringen wilt overhouden, neem dan naast je fotocamera ook eens tekenspulletjes mee. Je kunt dan ook een foto maken van je tekening voor in je digi-fotoalbum. En je hoeft geen geweldige tekenaar te zijn om gedenkwaardige prentjes te maken. Iedereen kan tekenen, kwestie van durf.
Ik zag eens enkele tekeningen van mensen die zeiden absoluut niet te kunnen tekenen, mar het toch spontaan deden. Die zijn vaak zooooo leuk, aandoenlijk, charmant en humoristisch.